Uitblinkers in ambachtelijk vakmanschap

Eiken is een veelzijdige houtsoort die op meerdere manieren behandeld kan worden. En dat doen wij graag op ambachtelijke wijze. Denk hierbij aan roken, verouderen of bijvoorbeeld borstelen. De collecties van Flamingo Parket zijn allemaal in eigen huis ontwikkeld. En ze worden door ons enthousiaste team van vakmensen met veel zorg en passie gemaakt.

Uitblinkers in ambachtelijk vakmanschap

Eiken is een veelzijdige houtsoort die op meerdere manieren behandeld kan worden. En dat doen wij graag op ambachtelijke wijze. Denk hierbij aan roken, verouderen of bijvoorbeeld borstelen. De collecties van Flamingo Parket zijn allemaal in eigen huis ontwikkeld. En ze worden door ons enthousiaste team van vakmensen met veel zorg en passie gemaakt.

Behandelingen voor houten vloeren: collecties én maatwerk

Naast onze eigen collecties maken we ook custom-made vloeren geheel naar wens van de klant. Van uitgebreide behandelingen tot eenvoudigere kleuren, zoals bijvoorbeeld een gerookte wit of naturel geoliede vloer. Onze vakmensen kunnen het allemaal!

Houten vloer elders gekocht? Die behandelen wij ook!

Heb jij een houten vloer elders gekocht en wil jij deze door ons af laten werken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met onze verkoop binnendienst. Zij leggen de mogelijkheden graag uit. Hieronder lees je welke verschillende behandelingen er allemaal mogelijk zijn. En natuurlijk kan je ook meerdere behandelingen combineren.

Roken

Eikenhout heeft de eigenschap dat het verkleurt wanneer het gerookt wordt. Het hout wordt donkerder en de combinatie met (kleur) olie en/of lak zorgt voor bijzonder fraaie kleuren. De verkleuring bij roken ontstaat doordat het looizuur in het hout een reactie aangaat met de ammoniak. Niet al het eikenhout bevat evenveel looizuur, waardoor het hout meer of juist minder zal verkleuren. Er kunnen dus kleurverschillen ontstaan en deze horen bij het karakter van een gerookte vloer. Houdt er ook rekening mee dat spinthout niet verkleurt tijdens het rookproces en daarin een witte tekening zichtbaar blijft. Gerookte vloeren worden altijd weer lichter na verloop van tijd. In de regel kan je stellen dat een gerookte vloer 30 tot 40% terug kleurt.

Verouderen

Bij het verouderen gaat het hout in een grote trommel, waar speciale stenen in liggen. Tijdens het ronddraaien van de trommel worden de planken niet alleen aan de oppervlakte door de stenen verouderd, maar lopen ook de zijkanten kleine beschadigingen op. Bij het aansluiten van de planken ontstaat zo een wat uitgesleten verbinding tussen de planken, waardoor het lijkt alsof de vloer door de tijd heen is verouderd. Dit geeft een bijzonder authentiek beeld.

Borstelen

Eikenhout kenmerkt zich door unieke en natuurlijke houtstructuren. Vooral de rustieke sorteringen hebben een fraaie nerfstructuur en kleurschakeringen.

Door het parket te borstelen worden de structuur en de poriën van dit hout ‘open’ geborsteld. Zo wordt de houtnerf beter zichtbaar en voelbaar. Dit borstelen geeft een optimaal effect wanneer het parket vervolgens in kleur wordt geolied. De kleur blijft door het borstelen namelijk op unieke wijze achter in de open geborstelde houtstructuur.

Schaven

Het schaven van het hout zorgt ervoor dat de structuur meer open is. En met name rondom de noesten en kruisdraad ontstaat dan een wat ruwer beeld. Het oppervlak is hier dus minder glad dan bij een geschuurde plank. Het gevolg van de open structuur is dat olie dieper in het hout kan trekken, waardoor een ander kleurbeeld ontstaat. Bij gebruik van één en dezelfde olie op een geschuurd of een geschaafd oppervlak, kan de kleur beduidend anders zijn. Dit hangt ook af van de gekozen olie.

Schuren

De meest toegepaste afwerking bij houten vloeren is schuren. Met meestal korrel 120 als laatste machinale schuurgang. Bij vloeren die in het werk nog eens worden geschuurd en afgewerkt, wordt vaak nog gepolijst met een fijnere korrel. Dit verschilt per vloertype en gekozen afwerking.

Velling frezen

Bij de keuze voor een houten vloer is het kiezen van wel of geen velling altijd een belangrijk punt bij de consument. Aan vloeren zonder vellingkant kunnen we achteraf nog een velling maken. Meestal alleen aan de langszijde van de plank, maar indien gewenst is dat ook mogelijk aan de kopse zijde. Afwijkende vellingen zoals bijvoorbeeld een u-groef zijn op aanvraag meestal ook mogelijk.

Beitsen

De Flamingo Patina Pure collectie heeft als basis een beitsafwerking. Met beits zijn we in staat geheel andere kleuren te maken dan met alleen een olie afwerking mogelijk zou zijn.

Na het beitsen worden één of meerdere afwerkingslagen aangebracht. Bij de Patina Pure gebeurt dit met olie maar er zijn ook varianten met lak mogelijk. Door het gebruik van beits zijn wij in staat om kleuren veel beter te reproduceren en gevraagde kleuren na te maken voor de klant.

Lakken

Houten vloeren lakken? Dat kan met een oxidatieve behandeling of een UV behandeling. Bij Flamingo Parket hebben wij ervoor gekozen te werken met oxidatief gedroogde lakken. Naar onze mening is de look & feel veel natuurlijker. En in geval van bijvoorbeeld een ultra matte lakafwerking nauwelijks te onderscheiden van een olie afwerking. Tussen de onderlinge laklagen door worden de planken nog geschuurd of gepolijst. Met lakken breng je immers veel vocht op de plank, waardoor het oppervlak ruw - ook wel ‘harig’ genoemd - wordt. Met het schuren of polijsten ontstaat zo toch een glad oppervlak.

Oliën

Oliën is de meest toegepaste afwerking bij houten vloeren, omdat het hout met een olieafwerking haar natuurlijke uitstraling behoudt. De olie dringt diep door in het hout zonder de poriën af te sluiten. Hierdoor blijft het hout ademen en behoudt het zijn natuurlijke structuur. De oliën die Flamingo Parket voor haar standaard collecties gebruikt zijn van onder andere de merken Floorservice ( Overmat ) en Rigo ( Royl ). Deze zijn oplosmiddelvrij en hebben een samenstelling op basis van plantaardige oliën en wassen. Wil jij de vloer afgewerkt hebben met een andere olie? Ook dat is vrijwel altijd mogelijk. Neem daarvoor contact op met onze verkoop binnendienst.

Verpakken

Het is uiteraard van groot belang dat al onze vloeren jouw showroom of huis adres onbeschadigd bereiken. En daarom verzenden wij onze vloeren altijd professioneel verpakt. Onbehandelde planken zijn vrijwel altijd standaard verpakt in een stevige kartonnen doos of soms gebundeld met daaromheen een stevige plastic folie. Onze bewerkte vloeren worden altijd gebundeld en met plastic folie verpakt. Welk product je ook kiest, wij besteden altijd veel zorg aan de juiste verpakking.

Transport

Flamingo Parket maakt gebruik van gekwalificeerde transporteurs die over alle certificeringen beschikken. Als vaste vervoerder werken we al jaren samen met de Barneveldse transportonderneming van Reenen. Zij hebben jarenlange ervaring met het vervoeren van houten vloeren en zijn als geen ander in staat uw orders snel en onbeschadigd bij u af te leveren.

In drie stappen onze houten vloeren
aan jouw assortiment toevoegen

Stap 1

Word dealer

Hebben we je voldoende geïnspireerd? Vul dan het aanmeldformulier in en meld je aan als dealer!

Stap 2

Verrijk je showroom

Maak een afspraak met één van onze verkopers en stel je eigen showroomcollectie samen.

Stap 3

Lever topvloeren

Lever gegarandeerd de mooiste houten vloeren aan jouw klanten en creëer meerwaarde binnen je assortiment.